Management rapportage | Belangrijk voor iedere onderneming

Als manager of bedrijfseigenaar is het van belang dat u weet wat er in het bedrijf gebeurt, zeker het gebied waar u verantwoordelijk voor bent. Een management rapportage helpt u de voortgang in beeld te brengen, te controleren maar ook de gestelden doelen te realiseren.


Het doel van een rapportage is inzicht geven in de voortgang van projecten. Dat kan op verschillende manieren. De meest voor de hand liggende is om het in beeld te brengen met cijfers. Cijfers geven een goed inzicht in de voortgang van een project of bedrijf. Ze vertellen precies waar het goed gaat en waar de knelpunten liggen.

Als manager heeft u vaak een drukke agenda. De hoofdlijnen van een project zitten vaak wel in uw hoofd. Maar de details ontgaan u vaak Een goed opgestelde management rapportage helpt u juist om de kleinere details te bewaken. Door een goede rapportage kunt u sneller actie ondernemen of bijsturen waar nodig en mogelijk.

Persoonlijke management rapportages

Het doel van een management rapportage is inzicht en sturing

In veel bedrijven wordt er wel gerapporteerd, maar meer uit verplichting dan uit draagkracht. Helaas merk ik dat het nut van rapportages nog wel eens wordt onderschat. Goede management rapportages zijn zeldzaam.

De insteek is goed, maar door de waan van de dag wordt er vluchtig doorheen gebladerd of worden ze zelfs compleet genegeerd door het management. Zonde, wat een goede management rapportage is een ideale tool om op een efficiënte en onderbouwde manier de doelen te behalen.

management rapportage

Inzicht door middel van Management Rapportage 

Als manager heb je waarschijnlijk verschillende projecten tegelijk lopen. Daarom is het verstandig om duidelijke afspraken te maken over het rapporteren. Niet alleen voor het team, maar ook voor u. Het helpt de voortgang van verschillende projecten te vergelijken.

Het is van belang dat een rapportage uitnodigt om te lezen en belangrijker: te bespreken. Geen eindeloze data, lappen tekst of interessante woorden. Als dat het geval is, wordt een rapportage al snel een verplichting in plaats van een handvat. En u heeft over het algemeen weinig tijd en wil snel tot de essentie komen.

In al mijn jaren als interim manager weet ik ondertussen dat er niet één manier is om een management rapportage op te stellen. Elke rapportage heeft een ander doel, maar een goede rapportage is overzichtelijk, visueel, kort en voldoet altijd aan de Plan-Do-Check-Act-cyclus. Ook wel PDCA.

Als interim manager help ik graag met het opzetten, verbeteren of uitvoeren van een management rapportage.

Benieuwd naar wat GFSA voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie!
  • Blog
  • Alg. voorwaarden
  • Privacyverklaring
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +31 6 18475104