5 tips om bedrijfsprocessen te optimaliseren

Wanneer je een bedrijf begint is het belangrijk na te denken over het optimaliseren van je bedrijfsprocessen. Een bedrijfsproces is een opeenvolging van activiteiten of handelingen, waarmee producten of diensten van een organisatie mogelijk gemaakt worden. Vlak na de start van een bedrijf kan het zijn dat deze bedrijfsprocessen nog geen prioriteit krijgen.

Zodra je de basiszaken van je bedrijf op poten hebt gezet is het ook belangrijk verder te denken dan dit. Zodra je namelijk bedrijfsprocessen gaat optimaliseren kun je op meerdere vlakken misschien wel geld besparen. Dat wil toch iedere ondernemer? Ga aan de slag met deze 5 tips.

bedrijfsprocessen optimaliseren

5 tips om processen te optimaliseren 

  1. Breng om te beginnen je huidige bedrijfsprocessen in kaart. Ga hiervoor door de hele organisatie en zorg dat je van alle afdelingen de processen voor ogen hebt. De kans is groot dat je hier processen tussen vindt per direct die onnodig zijn. Vraag jezelf af of het proces waarde toevoegt aan het product of de dienst die jij aanbiedt. Anders kunnen deze direct weggewerkt worden.
  2. Zorg voor een tijdige update van je huidige bedrijfsprocessen. Ook al zijn je bedrijfsprocessen er wel en zijn ze ook geoptimaliseerd, het is belangrijk dat ze dat ook blijven. Controleer daarom regelmatig deze processen om te kijken of ze ergens een update nodig hebben.
  3. Zorg dat je team helemaal up-to-date is met trainingen en opleidingen. Als een van je medewerkers achterloopt kan het zijn dat een bedrijfsproces direct niet meer geoptimaliseerd is. Ook is de kans op het vastlopen van bijvoorbeeld productieprocessen veel groter.
  4. Zorg voor een georganiseerde en nette werkplek. Een georganiseerde werkplek is een van de belangrijkste elementen voor een geoptimaliseerd bedrijfsproces. Ook is het belangrijk om al het materiaal wat je nodig hebt voor je werk te sorteren en te organiseren voordat je aan hete werk begint. Overzicht is namelijk ook ontzettend belangrijk.
  5. Zorg voor focus in de bedrijfsprocessen. Mocht je een verandering aanbrengen in de manier van werken, maak dan duidelijk waarom je dit doet. Zo voorkom je dat medewerkers terugvallen in oud gedrag. Focus is hierbij belangrijk. Werk gezamenlijk naar één doel zodat je weet waar je voor werkt. Dit zorgt voor motivatie en een optimaal bedrijfsproces. 
  • Blog
  • Alg. voorwaarden
  • Privacyverklaring
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +31 6 18475104