In 4 stappen naar een risicoanalyse

Als je een bedrijf wil starten is het belangrijk om een aantal zaken goed te onderzoeken. Zijn er bijvoorbeeld andere organisaties die direct met jou concurreren? Uiteraard zijn er nog meer risico’s die je in kaart moet brengen voordat je gaat investeren in je nieuwe bedrijf. Vooral wanneer je net start met je onderneming is het soms lastig om alles zelf te doen. Daarom kunnen wij je helpen met het onderzoeken van risico’s voor je organisatie aan de hand van een risicoanalyse. Op deze manier ga je goed voorbereid van start met je onderneming.

Risicoanalyse in 4 stappen

Anders dan de naam zegt, is een risicoanalyse niet alleen een analyse om potentiële risico’s te onderzoeken. In een goede risicoanalyse bestuderen we namelijk ook de kansen die in het verschiet liggen en wat de mogelijke effecten daarvan zijn.

risico analyse

Risico’s zijn echter altijd belangrijk om in kaart te brengen. Iedere organisatie komt zowel grote als kleine risico’s tegen die de organisatie kunnen beschadigen. Het is belangrijk je hierop voor te bereiden. De risicoanalyse doen we in 4 stappen.

  1. De eerste stap is direct het belangrijkste. Hierin gaan we namelijk alle risico’s in kaart brengen die relevant zijn voor jouw organisatie. In deze stap houden we rekening met de doelstellingen die je voor ogen hebt. Welke risico’s kunnen in de weg staan bij het behalen van deze doelstellingen?
  2. Vervolgens gaan we kijken hoe de in kaart gebrachte risico’s beperkt kunnen worden. Hoe kun je invloed uitoefenen op de risico’s? Een belangrijke vraag in deze stap is ook hoe risico’s waar we geen invloed op hebben beperkt kunnen worden.
  3. Kies voor de juiste aanpak. Als de risico’s in kaart zijn gebracht en we hebben bekeken hoe de risico’s beperkt kunnen worden kun je aan de slag. Kies een strategische werkwijze die ervoor zorgt dat sommige risico’s kunnen worden omgezet in kansen. 
  4. Breng periodiek de risico’s van je organisatie in kaart en blijf hierop inspelen. Zo wordt de risicoanalyse een onderdeel van je bedrijfsstrategie en heb je de bestaande risico’s altijd in kaart. Ook als risico’s verander
  • Blog
  • Alg. voorwaarden
  • Privacyverklaring
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +31 6 18475104